blog.

Alles over de nul-op-de-meterwoning

Missie 0, zowel voor uw uitstoot als uw energiefactuur

Van een energieneutrale woning heeft u ongetwijfeld al gehoord. Een woning die de energie voor uw thuis zelf kan opwekken is een essentieel aandachtspunt voor de nieuwbouwwoning van vandaag. Bij Taelman kijken we nog verder. De nul-op-de-meterwoning is voor ons de volgende stap voor onze nieuwbouwwoningen. Een huis dat over een kalenderjaar net zoveel energie opwekt als er gebruikt wordt door het hele gezin. Een keuze voor ecologie die ook het leven in uw droomhuis nog comfortabeler zal maken en ook uw energierekening profiteert mee. Bij Taelman kan u met een gerust hart binnenstappen voor de juiste expertise op dit gebied.

Kermerken

Wat is het?

Een nul-op-de-meterwoning of kortweg NOM-woning gaat verder dan een gewoon energiezuinig huis en valt niet te verwarren met de energieneutrale woning. Bij die laatste draait de essentie rond het opwekken van energie die de woning zelf gebruikt. Denk maar aan uw verwarming, verlichting of warm water. De NOM-woning gaat evenzeer voor een energieneutraal verbruik van de inwoners. Van tv’s, computers, huishoudelijke apparaten tot het opladen van uw GSM. Met alles zal rekening gehouden worden met het uiteindelijke doel om de figuurlijke 0 te kunnen aflezen op uw energiemeter. In realiteit zal uw dagelijks verbruik verschillen van uw energierecuperatie. In de winter zal uw energieverbruik hoger liggen. Vandaar dat de 0-op-de-meterwoning nog over een elektriciteitsaansluiting beschikt. In de zomer zal uw recuperatie terug de bovenhand nemen met een overschot aan energie die terug kan vloeien naar uw leverancier. Finaal moet deze wisselwerking voor een balans zorgen die uw verbruik tot nul of zelfs lager zal terugbrengen.

Kenmerken van een nul-op-de-meterwoning

Zoals al aangehaald is een belangrijk kenmerk van een NOM-woning de mogelijkheid om zelf lokaal energie op te wekken. Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen. De warmtepomp is een ander vaak voorkomend toestel die terug te vinden is in de 0-op-de-meterwoning. Cruciaal is ook om efficiënt om te springen met die opgewekte energie. Isolatie speelt hierin een onmiskenbare rol. Zo gaat er geen warmte verloren en kan deze uw woning ook niet binnendringen wanneer dat niet nodig is. Dit kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Gasaansluitingen zijn daarentegen steeds minder van toepassing. Een laatste kenmerk is ook de energiebewuste huiseigenaar. U draagt uw steentje zelf bij door bewust om te springen met uw thermostaat en consumentenverbruik.

De visie van Taelman

De NOM-woning past perfect binnen de opvatting van Taelman rond hedendaagse villa-en woningbouw. Met de gebundelde kennis die bij ons van generatie tot generatie overging, ontwikkelden we een visie die onze authentieke ambacht future-proof maakt. De nieuwe technieken die vandaag voorhanden zijn, kunnen we door onze opgebouwde kennis en ervaring vloeiend opnemen in onze filosofie. De juiste toepassing van deze technieken volgens de noden van elk individu, vormt een cruciale rol in ons bouwproces. Onze jarenlange ervaring in de sector geeft ons de mogelijkheid om het overzicht te behouden tijdens dit proces en de juiste keuzes te maken bij iedere stap. Die verschillende stappen gaan we nauwgezet op elkaar afstemmen en ons zorgvuldig opgebouwd netwerk van onderaannemers laten we passend op elkaar inspelen. Met ons eigen voornemen om kwaliteit te allen tijde voorop te laten staan, bouwen we nu al aan de woningen van de toekomst. Zo gaat Taelman samen met u aan de slag om een thuis te creëren voor zowel u als voor de volgende generaties.

Neem contact op
Wat is het