Nieuwbouw kopen aan 6% btw? Dit zegt het regeerakkoord

Na 236 dagen onderhandelen is er eindelijk een regeerakkoord, wat wil zeggen dat de federale regering onder leiding van Bart De Wever van start kan gaan. De grote focus ligt hierbij op het begrotingstekort en de daarmee gepaard gaande fiscaliteit. Regering De Wever I heeft tevens de intentie om enkele aanpassingen aan de btw-wetgeving door te voeren. Wil je graag te weten komen hoeveel btw je zal moeten betalen op je nieuwbouwwoning? Hieronder een samenvatting.

De algemene regel: 21% op nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning bij een projectontwikkelaar of bouwpromotor? Dan betaal je doorgaans 21% btw op de constructie van de woning. Op de bouwgrond zijn er, althans wanneer je de grond apart koopt, 12% registratierechten verschuldigd. Dit is tevens de gang van zaken bij Woningbouw Taelman. Indien je de bouwgrond en de woning samen koopt (lees: van dezelfde vennootschap) en wanneer deze gelijktijdig worden overgedragen, dan geldt in principe het tarief van 21% btw op beide.

De (tijdelijke) uitzondering op de regel: een gunstig btw-regime van 6%

De Belgische overheid voorziet een uitzondering op dit tarief van 21% btw. Valt je bouwproject onder de definitie "sloop en heropbouw"? Dan betaal je, weliswaar onder bepaalde voorwaarden, tijdelijk slechts 6% btw op je nieuwbouw. Hieronder een greep uit de voorwaarden waaraan je dient te voldoen:

  • De woning is je enige woonplaats: je dient er na de oplevering zelf te gaan wonen. Ook dient je domicilie er gevestigd te zijn.
  • De woning wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden: je dient er zelf minimaal 5 opeenvolgende jaren te wonen én je mag de woning niet verhuren (al mag dit uitzonderlijk dan weer wél wanneer je de woning voor een periode van minimum 15 jaar lang ter beschikking stelt aan een sociaal verhuurkantoor).
  • Je hebt geen andere eigendommen in bezit: dit m.u.v. mede-eigendom verkregen via een erfenis.
  • De nieuwbouwwoning heeft een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m2 (met het nieuwe regeerakkoord zou dit 175m2 worden).
  • Je koopt de woning zelf aan en niet op je vennootschap.

De btw-maatregel van 6% voor projectwoningen werd jammer genoeg niet verlengd na 2023. Wel trad er een overgangsmaatregel in werking en dit voor woningen waar de vergunning reeds voor 1 juli 2023 was aangevraagd. Deze overgangsmaatregel zou initieel te komen vervallen op 31 december 2024. De genoemde deadline werd begin dit jaar echter nog verlengd naar 30 juni 2025.

Regeerakkoord 2025 en de implicaties ervan op de verschuldigde btw
  • Het verlaagde btw-tarief bij sloop- en heropbouw wordt uitgebreid: het recente regeerakkoord maakt de regeling voor sloop en heropbouw aan 6% opnieuw toegankelijk voor bouwpromotoren en projectontwikkelaars. Na afloop van de huidige overgangsmaatregel (30 juni 2025) zouden zij immers uitgesloten worden van dit gunstige btw-tarief. De meeste voorwaarden blijven behouden, al zou het oppervlaktecriterium worden verlaagd van 200m2 naar 175m2.
  • Het onderscheid tussen renovatie (6%) en vernieuwbouw (21%) wordt aangescherpt: het onderscheid renovatie-vernieuwbouw geeft op vandaag aanleiding tot tal van discussies m.b.t. het toepasselijke btw-tarief. De nieuwe regering geeft aan een duidelijke definitie te willen uitwerken voor de twee, wat de rechtszekerheid van de kopers ten goede zou moeten komen.
  • De levering alsook de installatie van warmtepompen gaat (weliswaar tijdelijk) van 21% naar 6% voor de komende 5 jaar.
  • Fossiele brandstoffen worden verder afgestraft: zo wordt de btw voor de levering en installatie van een verbrandingsketel (mazout, gas, etc.) op fossiele brandstoffen opgetrokken van 6% naar 21% i.k.v. een renovatie. Even ter herinnering: in Vlaanderen zijn aargasaansluitingen reeds verboden voor nieuwbouwwoningen.

Het is natuurlijk wel nog even afwachten hoe deze hervormingen effectief door de regering doorgevoerd zullen worden.

Zelf een nieuwbouwwoning kopen aan 6% btw? Neem gerust contact op.

Contacteer ons