BEN-WONEN


Wat houdt dat nu in zo’n BEN-woning?

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. We horen het u al denken: ‘Weer een hoop regels erbij. Wat zal mij dat weer gaan kosten!’. Niets is echter minder waar. Een BEN-woning heeft immers nogal wat voordelen, die we hieronder met plezier voor u uit de doeken doen.

De BEN-vereisten: aan welke voorwaarden moet mijn nieuwbouwwoning in 2021 voldoen?

 1. Een E-peil lager dan of gelijk aan E30
 2. Een K-peil lager dan of gelijk aan K40
 3. De specifieke Umax-eisen voor het dak, de muren, ramen, enz. moeten voldaan zijn.
 4. Een beperkt risico op oververhitting
 5. Gebruik van hernieuwbare energie
 6. Specifieke ventilatievoorzieningen
 7. Een netto-energiebehoefte kleiner dan 70 kWh/m²

Kort door de bocht: de nieuwbouwwoning krijgt, op basis van de gebruikte materialen en systemen, een bepaalde score toegekend en moet aan de bovenstaande 7 voorwaarden voldoen. Zijn deze voorwaarden echter Chinees voor jou? Op deze website vind je er alles over terug! (linken naar http://www.iedereenben.be/)

Een BEN-woning: de voordelen op een rijtje

 • Weinig energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
 • De nodige energie wordt uit groene energiebronnen gehaald.
 • Investeringen betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur.
 • Betaal 5 jaar geen kadastraal inkomen op je nieuwe woning.
 • Stevige premies voor de ‘early birds’.
 • Bij sommige banken geniet je een extra voordelig BEN-krediet.

BEN 2021 en Taelman: hoe wij er als bouwfirma tegenover staan

Woningbouw Taelman kiest consequent voor een laag energieverbruik in de nieuwbouwwoningen, gezien ze op lange termijn zowel voor het milieu als voor uw portefeuille een goede zaak zijn. Twee vliegen in één klap dus! Hoewel we nog even de tijd hebben tot 2021, realiseerden we op vandaag reeds enkele BEN-woningen, waaronder in Wielsbeke. Een E-peil van 9 is voor ons al lang geen uitzondering meer!

Hoe BEN wij zijn

We gaan steevast voor PU-isolatie in combinatie met  traditioneel metselwerk in gebakken aarde.  Bakstenen hebben de eigenschap om de warmte of koude op te slaan, zodat deze koelend werken in de zomer, en verwarmend in de winter.  Dit systeem laat ons toe om mooi te bouwen, met een gevelsteen naar keuze. 

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. Onze vertegenwoordigers staan u graag te woord voor al uw BEN-vragen!